2009. május 4., hétfő

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjj8OvmT6cOZ5IYgMAKUyzVsKM83ioKluKC7WmPxjhn1hM1ZVUZt3CnabqeTgEn1EUwN3A4oNZdKCDs0sMJO1_oQllhSesi6b0xOFwOdCDCtuVnVxn4url3-J5uuBU37ydd9T5aWtBongPw/s320/jonathan_livingstone_a_siraly.jpg
A nagy sikerű ILLUZIÓK szerzője, Richard Bach számtalan művet alkotott már eddig is, neve mégis mindenekelőtt Jonathanéval forrt össze,a nem mindennapi sirályéval, "aki" a repülést nem zsákmányszerző eszköznek, hanem önmagáért, szépségéért való célnak, a tökéletesedés útjának tekinti.

Bach a szakember biztonságával s az ihletett szépíró tömören lírai stílusával vezeti be a laikus olvasót a repüléstudomány elemi "titkaiba", a közben mélyen humanista életszemléletét vallja meg repülőknek és nem repülőknek egyaránt. Jonathan sirály tökéletesen akar repülni, vállalja ezért a kiközösítést, a magányt is.

Minden értelemben felfelé törekszik, dimenzióhatárokon átívelve megéli, hogy a halál csupán a nehéz anyagba zárt lények szemében megsemmisülés, valójában út az egyre teljesebb és tágabb valóságok felé.
Tökéletesedni - ez a sirály (és az ember) feladata. Amikor pedig elérte ezt a célt (mert Jonathan eléri), rádöbben: mi értelme a tökéletességnek, ha csak a miénk? Ha nem adjuk tovább?

És Jonathan visszatér a rajhoz, amely kivetette magából, amegnyeri, oktatni kezdi a fiatal madarakat. Arra, hogy repülni szép, és arra, hogy fölfele kell törekedni.Bennünket embereket pedig arra: soha ne adjuk alább, mint ő, Jonathan, a sirály.

(Richard Bach:Jonathan a sirály,Bp.:Édesvíz Kiadó,1994.)

Az ezoteriával kapcsolatos cikkek, írások gyűjtőhelye a www.ezoteria.lap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése